В Елхово се проведе информационен семинар за мерките по ос 4 ЛИДЕР от ПРСР

В конферентната зала на хотел Диана в гр. Елхово се проведе семинар на тема  „Представяне на добри практики за прилагането на мерките по ос 4 ЛИДЕР от ПРСР (2007-2013г.)”.

Целта на срещата бе да се популяризира и подобри нивото на информираност на заинтересованите лица и групи относно възможностите, които дават мерките от ос 4 Лидер.

Местната инициативна група – Елхово (МИГ-Елхово) е една от малкото одобрени в България, която ще работи до края на 2015 година. МИГ-Елхово ще даде възможност на земеделските производители, търговските дружествата и граждани от региона да кандидатстват със свои проектни предложения по стратегията за местно развитие.

Председателят на Управителния съвет Мария Никова даде началото на семинара, която на кратко представи екипа по проекта, както и гостите на днешното мероприятие.

Представител от Министерството на земеделието и храните г-н Енчо Иванов съвместно с експерта по прилагането на местно развитие Георги Митев представиха мултимедийна презентация, която накратко разясни възможностите за кандидатстване с проектни предложения по стратегията за местно развитие.

В залата бе и екипът на МИГ-Елхово: Иван Иванов – изпълнителен директор, Мария Димитрова – експерт по прилагане на местно развитие, както и Милена Гендова – технически асистент на МИГ-Елхово.

Участниците в срещата се запознаха със значението на подхода ЛИДЕР, с възможностите, които дават мерките от ос 4 Лидер, както и с индикативното разпределение на средствата по отделните оси.

Общо предвидените средства за целия период на стратегията на МИГ-Елхово са 3 455 000 лева.

За мерки насочени към конкурентоспособността (в това число мерките от ос 1 на ПРСР) общо предвидената сума е 910 000 лева, като за мярка 121 – Модернизиране на земеделските стопанства са предвидени 570 000 лева, а за мярка 123 – Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти са предвидени общо 340 000 лева,

За мерки насочени към околната среда/стопанисване на земята (в това число мерките от ос 2 на ПРСР) общо предвидената сума е 100 000 лева, като тук има само една мярка – 226 – Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности.

За мерки насочени към качеството на живота/ разнообразяване (в това число мерките от ос 3 на ПРСР) общо предвидената сума е 1 750 000 лева, като за мярка 311 – Разнообразяване към неземеделски дейности общо предвидената сума е 250 000 лева, за мярка 312 – Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия общо предвидената сума е 370 000 лева, за мярка 313 – Насърчаване на туристическите дейности сумата е 150 000 лева, за мярка 321 – Основни услуги за населението и икономиката в селските райони общи предвидената сума е 430 000 лева и за мярка 322 – Обновяване и развитие на населените места общо предвидената сума е 550 000 лева.