Публично обсъждане на насоки по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопански продукти“от Стратегията на МИГ – Елхово – Болярово ПРСР 2014 – 2020

СНЦ „Местна инициативна група – Елхово – Болярово“ представя за обсъждане на проект за насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по мярка 4. 2 „Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопански продукти“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на СНЦ „МИГ-Елхово-Болярово”, финансирана от Програмата за развитие на селските райони 2014 -2020 г., одобрени от Управителният съвет.

Целта на процедурата е модернизиране технологичната база и внедряване на иновации в специфични за територията предприятия от ХВП. Създаване на възможности за добавяне на стойност към земеделската продукция.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 244 470,00 лева.

Финансови параметри на стандартни проекти по мярка 4.2 към СВОМР на МИГ – Елхово – Болярово

Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект за стандартни проекти:

  • Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е левовата равностойност на 5000 евро (9779,15 лева)
  • Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ на проект по Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ – Елхово – Болярово не може да надвишава левовата равностойност на 50 000 евро (97791,50 лева).

Минимален и максимален размер на общите допустими разходи за конкретен проект за стандартни проекти:

  • Минимален размер на общите допустими разходи за проект е левовата равностойност на 10 000 евро (19 558,30 лева)
  • Максимален размер на общите допустими разходи за проект е левовата равностойност на 160 000 евро (312932,80 лева)

Финансови параметри на малки проекти по мярка 4.2 към СВОМР на МИГ – Елхово – Болярово

По мярка 4.2. е предвиден „гарантиран бюджет за малки проекти“ в размер на 20 % от общия бюджет на мярката. Целта на гарантирания бюджет за малки проекти е да се осигури възможност за по-лесен достъп до финансиране на стартиращите и микро предприятия и по-малки земеделски стопанства, които в противен случай биха били затруднени да се конкурират с по-големите потенциални бенефициенти.

Малки проекти в този смисъл са проекти, отговарящи на всички изисквания и условия за допустимост, но са със следните финансови параметри:

Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект за малки проекти:

  • Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ за малък проект е левовата равностойност на 3750 евро (7334,36 лева)
  • Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за малък проект по Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ – Елхово – Болярово не може да надвишава левовата равностойност на 15 000 евро (29337,45 лева).

Минимален и максимален размер на общите допустими разходи за конкретен проект за малки проекти:

  • Минимален размер на общите допустими разходи за проект е левовата равностойност на 7500 евро (14668,72 лева)
  • Максимален размер на общите допустими разходи за проект е левовата равностойност на 30 000 евро (58 674,90 лева)

В случай, че до края на 2019 г. гарантираният бюджет за малки проекти не бъде усвоен, той се прехвърля към общия бюджет по мярката.

Интензитет на безвъзмездната финансова помощ

Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер до 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекти, представени от микро-, малки или средни предприятия, а за проекти, представени от големи предприятия, финансовата помощ е в размер до 40 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Проектът на Насоки, включващи Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение и приложенията към тях по процедура се публикуват на основание чл. 26, ал. 4 от ЗУСЕСИФ.
Писмени предложения и коментари по горепосочените документи могат да се изпращат в срок до 13.10.2018 г. (включително) на следната електронна поща: elhovo_lider@abv.bg .
Предложенията и коментарите следва да бъдат представени в свободен текст, в рамките на електронното писмо (e-mail) или да бъдат приложени в отделен файл във формат „doc”, а не да бъдат сканирани или нанасяни в отделните документи от пакета.

Можете да изтеглите проекта на документи от тук:

Условия за изпълнение 4.2 МИГ – Елхово – Болярово
Условия за кандидатстване 4.2 МИГ Елхово – Болярово
Документи към условията за изпълнение 4.2 МИГ-Елхово-Болярово
Документи към условията за кандидатстване 4.2 МИГ-Елхово-Болярово