Представител на МИГ-Елхово участва в национална среща на представителите на всички МИГ-ове в страната

Местни инициативни групи (МИГ), от цяла България се събраха по покана на МИГ-Тунджа, за да обсъдят Устава на бъдещата асоциация “Българската национална ЛИДЕР мрежа”. Дейността на МИГ-овете ще е насочена предимно към периода 2014-2020 година за развитие на селските райони. Разработката на стратегии за развитие на малки общини-селски, планински или крайгранични, е единствената възможност да не се увеличава драстично разликата в развитието между големите градове и малките общини и селата. От общо 35 МИГ-ове с одобрена стратегия от първа и втора вълна в страната, на срещата присъстваха представители на почти половината от тях.

Представителите на местните инициативни групи обсъдиха проекта за Устав и оставиха малкото спорни точки за обсъждане на официалното учредяване на Българската национална ЛИДЕР мрежа.

На срещата присъства и експертът по прилагане на местно развитие в МИГ-Елхово Мария Димитрова, която на настоящата среща, бе избрана и за член на инициативния комитет за подготовка на Учредителното събрание на Българска национална ЛИДЕР мрежа, което ще се проведе на територията на МИГ-Лясковец на 6 октомври.

Датата е неслучайно избрана, тъй като ще даде възможност на всички МИГ-ове, да вземат решение на общо събрание за изпращане на техен делегиран представител, тъй като това бе една от основните причини, на днешната среща да присъстват по-малко от половината представители на МИГ-ове с одобрена стратегия. Хубавото е, че в устава на МИГ-Елхово много стратегически е заложено да се изпраща делегиран представител с решение на управителният съвет, вместо с решение на общото събрание, което даде възможност на МИГ-Елхово да участва на всички работни срещи до този момент, които се проведоха на териториите на МИГ-Девня, МИГ-Николопол, както и на МИГ-Тунджа.

Българска национална ЛИДЕР мрежа все още не е факт, а основната причина е широкото обсъждане на проекта за Устав, в което трябва да се вземе окончателно решение дали в тази национална ЛИДЕР мрежа да участват само местни инициативни групи или да се допускат като асоциирани други организации и физически лица (б.р. – научни сътрудници, експерти от министерства и т.н).

В  проекто-устава на бъдещата национална ЛИДЕР мрежа, е заложено да участват одобрени МИГ-ове, които прилагат стратегии, както и като асоциирани да имат право да участват всякакви организации и физически лица, което всъщност голяма част от участниците от отделните МИГ-ове не одобряват.

На този етап, все още няма взето окончателно решение, а обсъжданията по този спорен въпрос ще продължат на следващата среща на представителите на МИГ-ове в страната, която ще се проведе в град Лясковец.