Това е архивирана версия на сайта на МИГ-Елхово от Програмен период 2007-2013 от дата 21 октомври 2016 год.

Международен семинар на тема „Сътрудничеството между МИГ – водещ принцип в прилагането на подхода Лидер” се проведе в периода 25 – 27 октомври 2012г. гр.Троян

Семинарът беше проведен с участието на местни инициативни групи от България и от европейски страни, където подходът ЛИДЕР вече успешно се прилага. В срещата взеха участие 40 представители на местни инициативни групи от България, Италия и Естония. Като гости на семинара присъстваха и представители на Управляващия орган – Дирекция ПРСР.

Семинарът премина по предварително определената програма, като бе отделено време на всички участници да представят МИГ-а, който представляват, и идеите си за сътрудничество по мярка 421.

Г-жа Валерия Калчева, началник-отдел към Дирекция ”Развитие на селските райони” в МЗХ, направи обстоен преглед на реализацията на подхода ЛИДЕР в България. Тя представи и основните парметри на мярка 421 „Вътрешно регионално и транснационално сътрудничество”. В заключение тя увери присъстващите, че експертите на ДРСР в МЗХ са отворени за съдействие и взаимодействие с МИГ.

Представител на МИГ Logudoro-Goceano от Италия, представи характеристиките на Северна Сардиния и трите МИГ, които работят в региона. Наред с досегашния опит, който имат в изпълнението на транснационални проекти, тя представи и вече разработения проект с МИГ Радомир и Ардино.

Мерле Лаагер, представител на МИГ North-Harju Partnership NGO Естония, презентира както организацията, така и много проекти, реализирани от нея. Маргерите Габрас представител на МИГ Logudoro-Goceano разказа подробно за успешните проекти, които имат комплексен характер и водят до увеличаване на значението на хранително-вкусовата промишленост и занаятчийството, до съхранение и промотиране на културно-историческото наследство, до увеличаване притока на туристи, а оттам и до повече добавена стойност. Друг съвместен проект, който обединява МИГ–ове от Сардиния, Малта и Кипър и една туристическа агенция, цели рекламиране на регионите и възможностите за туризъм. В рамките на проекта се разработват тематични туристически маршрути – за хранително-вкусовата промишленост, за настаняване, за селски туризъм и др., за всеки от които има разнообразни рекламни и информационни материали. Проектът „Селска Сардиния” е реализиран от всички МИГ в Сардиния с основен партньор националната телевизия РАИ и местна телевизия. Целта на проекта е да се представи и рекламира местната селска идентичност.

Мария Димитрова, представител на МИГ Елхово, с нескривана гордост представи особеностите на територията на МИГ Елхово – уникална флора и фауна по поречието на река Тунджа, и нейните три резервата, природни ресурси, които благоприятстват развитието на устойчиво земеделие в най- разнообразните му форми и богатото културно и историческо наследство – от руините на тракийски светилища и некрополи до живия тракийски обичай на кукерските игри, които всяка година стават притегателен център за хиляди туристи. Г-жа Димитрова изрази желанието и намерението на МИГ Елхово да се работи и в бъдеще по проекти за насърчаване на туристическите дейности и обновяване и развитие на населените места, с което Елхово ще се превърне в желано място за живот и бизнес.

След изказванията на участниците модераторът г-жа Циталия Грозева обобщи резултатите от семинара. От една страна присъстващите се запознаха с нормативната уредба за прилагане на подхода ЛИДЕР в България и мярката за транснационалните проекти. От друга страна, чрез презентациите, участниците се запознаха с много региони от Италия, Чехия, Естония и България, представени бяха много проекти с конкретни резултати и много инициативи на организации с различна история и опит. Най-важното е, че се обмениха много идеи и вече има конкретни проектни предложения. Фактът, че на едно място са се събрали хора от институциите, от местната власт, от МИГ и то от различни страни, доказва интереса на всички. След запознаване с чуждия опит може да се направи изводът, че ни чака много работа, както по отношение на подобряване на правилата и критериите от страна на УО, така и по отношение преодоляване на някои субективни ограничения като недостатъчно доверие и нерешителност.