Местна инициативна група – Елхово – Болярово в подкрепа на местното развитие

Местна инициативна група – Елхово – Болярово работи в подкрепа на местното развитие вече повече от 12 години.

От 2016 г. МИГ – Елхово – Болярово изпълнява Стратегия за водено от общностите местно развитие, финансирана от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Чрез нейното изпълнение помощта от Европейския съюз достига до местните общности, до земеделците и животновъдите, до бизнеса, до публичните институции, нестопанските организации и читалищата.

Повече от 3 милиона лева публични средства се инвестират на територията на общините Елхово и Болярово чрез работата на Местната инициативна група през програмен период 2014 – 2020 и подпомагат местното развитие на базата на реалните потребности.

През 2022 г. продължава изпълнението на стратегията на МИГ – Елхово – Болярово, като през тази година са подписани 5 договора. Така общият брой на сключените договори е 15 и всички са в процес на изпълнение.

През тази година приключи окончателното изпълнение на дейностите по 3 проекта от Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИГ – Елхово – Болярово.

По мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ по Стратегията на МИГ – Елхово – Болярово  приключи окончателното изпълнение на дейностите по два проекта, изпълнявани от община Елхово. Проектите са насочени към реконструкция на тротоари на ул. “Александър Стамболийски ” в град Елхово и реконструкция и ремонт на три читалищата в община Елхово.

По мярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие приключи окончателното изпълнение на проект „Закупуване на комбиниран багер-товарач за товаро-разтоварни дейности“ изпълняван от „Живко 06“ ЕООД. Проектът включва закупуването на  комбиниран багер-товарач за товаро-разтоварни дейности при обработка и преработка на дървен материал.

На 28.03.2022 г. се подписа договор, за създаване на регионална търговска марка за територията, между МИГ – Елхово – Болярово и Държавен фонд „Земеделие“. Това е първият за България двустранен договор между местна инициативна група и Държавен фонд „Земеделие“, първата планирана регионална марка, която ще е на МИГ и ще работи в подкрепа на местните продукти и производители.

През тази година СНЦ „Местна инициативна група – Елхово – Болярово” продължи с провеждането на информационната си кампания за представяне изпълнението на Стратегията за водено от общностите местно развитие и на възможностите за подкрепа за местното развитие – бизнес, читалища, публичен сектор.

В тази връзка на територията на Местната инициативна група в различни населени места се организираха и проведоха общо десет информационни срещи и три двудневни обучения.

На 24.09.2022 г. се организира и проведе  празник и изложение „Традиции и иновации на територията на МИГ – Елхово – Болярово“ в град Елхово.

В Изложение „Традиции и иновации на територията на МИГ – Елхово – Болярово“ в град Елхово се представиха традиционни местни производства, занаяти, дейности, обичаи както и новите фирми и инициативи на територията. Участие взеха 25 участника, представители на местни производители на храни, сувенири, както и художници и обществени организации.

В празника на открито „Традиции и иновации на територията на МИГ – Елхово – Болярово“ в град Елхово с продължителност един ден присъстваха над 100 души. Представен беше концерт с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ гр. Бургaс,  две ателиета на открито за деца и младежи от територията за традиционни дейности.

На 26.10.2022 г. в град Болярово се проведе празника на открито „Традиции и иновации на територията на МИГ – Елхово – Болярово“. Представен беше концерт с участието на местни групи, ателие на открито – „Келтска  работилница за медальони от глина“ за деца и младежи от територията.

За популяризиране на СВОМР и за активизиране участието на младите хора и приемственост между поколенията на традициите и идентичността, през 2022 г. Местна инициативна група – Елхово – Болярово организира 10 събития „ЛИДЕР хепънинг“ в различни населени места от територията на община Елхово и община Болярово.

През 2023 г. предстои отваряне на приеми по мерките от СВОМР на МИГ – Елхово – Болярово.

Крайният срок за изпълнение на дейностите по проектите към СВОМР, финансирани от ЕЗФРСР е до 30 юни 2025 г.

Повече информация можете да намерите на интернет страницата на МИГ – Елхово – Болярово: https://www.migelhovo.org/ , както и в офиса на  Сдружение „Местна инициативна група – Елхово – Болярово“: град Елхово, ул. „Калоян“ № 13 ет. 2, тел: 0879 296 905, e-mail: elhovo_lider@abv.bg.